Problema: Administratorul nu poate afisa in ziua in care trimite actele la verificat la cenzor, pentru ca cenzorul poate tine actele cateva zile. In acest caz, administratorul este fortat sa inchida in mod artificial luna, cu cateva zile mai tarziu, pentru a acoperi perioada cat dosarul sta la cenzor.
Totusi, in cele cateva zile, unii dintre proprietari pot plati prin banca, iar apoi administratorul este fortat sa inregistreze operatiunea dupa ce a inchis luna, dar cu data o anterioara.
Solutia: este obligatoriu ca inchiderea lunii sa se faca in data de afisare, iar toate operatiunile pana la data de afisare sa fie inregistrate in software, inainte de transmiterea catre cenzor.
Motivatie: Desi propunerea noastra este evident ca nu e ideala, aceasta este singura varianta legala.
Varianta de a adauga o serie de incasari dupa operatiunea de inchidere luna, dar cu o data inainte de afisarea listei de plata ni se pare incorecta din punct de vedere legal.
Transmiterea unui dosar de catre administrator care nu include toate operatiunile efectuate inainte de afisarea listei de plata incalca cerinta de inregistrare cronologica si sistematica a operatiunilor economico-financiare de catre administrator, prevazute prin Anexa 2 a Ordinului 3103/2017 la Cap 2 A. (1)
"Sistemul de contabilitate în partidă simplă, în sensul prezentelor reglementări, reprezintă ansamblul registrelor și documentelor financiar-contabile, legal reglementate, care servesc la evidențierea în contabilitate, în mod obligatoriu cronologic și sistematic, a operațiunilor economico-financiare consemnate în documentele justificative."
si la prevederile privitoare la Registrul jurnal din Anexa la Anexa 2 din acelasi Ordin:
"Registrul-jurnal este documentul contabil obligatoriu în care se înregistrează cronologic toate operațiunile economico-financiare efectuate de entitate.Registrul-jurnal se întocmește lunar prin înregistrarea cronologică a documentelor financiar-contabile în care se reflectă mișcarea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale entității.Numerotarea paginilor registrului se face în ordine crescătoare, iar volumele se numerotează în ordinea completării lor.În condițiile conducerii contabilității cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor, fiecare operațiune economico-financiară se înregistrează în mod cronologic, după data de întocmire sau de intrare a documentelor în entitate."
Transmiterea de catre administrator catre asociatie/cenzor a unui registru jurnal ca document final contabil care include o afisare a listei de plata, dar nu include toate operatiunile economico-financiare efectuate de entitate inainte de afisarea listei de plata este o incalcare clara a cel putin acestor doua prevederi prin lipsa de inregistrare "cronologica" a operatiunilor.
Ne-includerea afisarii listei de plata in registrul jurnal este o incalcare clara a acestor prevederi prin lipsa de inregistrare "sistematica" a tuturor operatiunilor in care se reflecta miscarea elementelor de natura activelor si pasivelor.
Opinia noastra este ca, in acest caz, responsabilitatea trebuie sa cada in sarcina cenzorului pentru zilele in care doreste sa pastreze documentele pentru verificare, si nu in sarcina administratorului prin incalcarea de prevederi legale, pe riscul sau, pentru a acoperi termenii serviciului prestat de catre cenzor.
A fost de ajutor articolul?
Grozav!
Mulțumim pentru feedback
Ne pare rău! Nu am putut fi de ajutor
Mulțumim pentru feedback
Feedback trimis
Apreciem efortul dumneavoastră și vom încerca să modificăm articolul